Finns det drömmar om att köpa en båt för att bege sig ut på de öppna haven? Att skaffa sig en båt kräver lite eftertanke och det finns några saker som man bör ha koll på. Bland annat bör man fundera på vilken typ av båt man är intresserad av, ska den användas till något speciellt, åker ni kortare familjeturer eller krävs det att det ska gå att övernatta på båten. Båten ska rent av användas för vattensporter eller den behöver vara bra för att fiska ifrån. När behoven är kartlagda är det betydligt enklare att hitta sin drömbåt!

Hur mycket kostar det att äga en båt?

Det är faktiskt inte bara båten som kostar utan det finns även en del kringkostnader man bör tänka på. Dessa kostnader är det bra att ha koll på innan det är dags att införskaffa sig en ny eller begagnad båt, annars är risken att man tar sig vatten över huvudet. Några saker som tillkommer är exempelvis drivmedel till båtmotorn, hyra för båtplats, båtförsäkringen och kostnaderna för sjösättning och upptagen av sin båt.

Är båten stulen?

Innan man köper en begagnad båt bör man kontrollera att det inte är stulen. Den som äger båten har alltid rätt att få tillbaka båten och detta gäller också om man inte visste att den var stulen när man köpte båten. Vilket innebär att har man riktigt otur så förutom att man inte får behålla båten, blir man också av med massor av pengar.

Skulle man köpa en båt hos ett känt företag eller i en fysisk affär så är man som konsument skyddad på ett helt annat sätt. För att kontrollera om den tilltänkta båten är stulen går det att kontrollera detta hos polisen. För att vara på den säkra sidan så börjar man ta reda på att personen som säljer båten verkligen är ägare till båten. Dessa är några av de sakerna man bör ha koll på: be att få se ett kvitto, försäkringsbeviset eller servicehistoriken. Kontrollera även ägarens identitet för att sedan anteckna både namnet och personnumret. Ta reda på om båten är införskaffad på avbetalning eller har använts som säkerhet vid ett lån.

Checklista inför båtköpet

För att det ska bli enklare och smidigare inför köpet av en båt, så följ denna checklista: vilka egenskaper har båten och uppfyller den sina behov? Ta reda på vilka kringkostnader som tillkommer utöver båtens pris. Vid köp av en begagnad båt, ta reda på att säljaren verkligen är båtägaren. Använd en besiktningsman som kontrollerar och går genom båten, både ut- och invändigt, så att man vet vad man får för priset. Framför allt får man reda på om den är sjöduglig.

Kontrollera om båten har en CE-märkning, gäller bara om den är tillverkad efter 1998. Har båten inte någon märkning är det olagligt för företag att sälja den i vårt land. Köps båten utomlands bör man kontrollera om det ska betalas tull, skatter och moms för att importera den.  Ta reda på att båten inte har använts som säkerhet vid lån eller att den är köpt i samband med avbetalning. Teckna en försäkring för båten.