Ända sedan tidernas begynnelse har människan undrat och tänkt kring vad som finns under ytan. Havet har i alla tider vart himlens spegelbild, likväl som gudarna i himlen så både ger och tar havet liv. Allt eftersom vår civilisation tar nya teknologiska framsteg så målas en allt tydligare bild av det stora blå djupet upp för oss.

Det allra mesta där nere har vart där långt innan vi började ge oss ut på oceanerna, i Marianergravens djup så lever det fiskar och djur som skulle kunna vara tagna ur närmsta skräckfilm. Så hur djupt ner når vi människor på egen kraft? Världsrekordet innehas av den egyptiska dykaren Ahmed Gabr som dök ner till enastående 332 meter. Det är betydligt djupare än vraket av det brittiska ångfartyget RMS Lusitania men faller ack så kort i jämförelse med Titanics vrak som ligger på 3800meters djup.

Vad är det då som gör att Ahmed Gabr inte bara kan sno på sig våtdräkten och simma ner till Titanic och ta sig en drink i förstaklassbaren och flörta med Kate Winslet? Jo nu så är ju Kate Winslet en skådespelare och inte ett hundra år gammalt lik på havets botten men hade hon vart det så hade det ändå inte gått.  Anledning är något som kallas för vattentryck (eller egentligen hydrostatiskt tryck men i det här landet pratar vi vanlig svenska). Vattentrycket ökar desto djupare man kommer och vid 100 meters djup blir trycket så högt att risken för dykarsjuka och annat trist blir så hög att det anses vara mycket farligt för människor att dyka djupare än så. Nu tänker ni att nån borde ha nämnt detta till gamle Ahmed Gabr innan han dök över 200meter djupare än vad som anses hälsosamt för vanliga människor. Och det gjorde också någon, eller några. Hela Ahmeds projekt att ta sig ner så djupt började nämligen med just frågan ”Hur djupt kan den mänskliga kroppen dyka”.  Han efterforskade noggrant och förberedde sig i hela fyra år för vad som komma att bli hans stora bidrag till mänskligheten. Ahmed Gabr – mannen som ville sätta Egypten på kartan men satte istället sig själv på havets botten då Egypten redan i allra högsta grad fanns med på kartan. Ni vet, pyramiderna och det där. Just självdistans är nog inte Ahmeds allra starkaste egenskap men så är han ju å andra sidan bra på mycket annat (simma tex).

Havet är djupt!
Havet är djupt!

Havet är djupt!

Havet är djupt! Nere på botten här är det toppen, titta och njut! Catchig disneyrefräng och många sjömäns famous last words och visst finns det så otroligt mycket som är toppen nere på botten. För även om många vrak redan är funna så finns där mycket kvar än att upptäcka. Varför inte ta upp jakten på skeppet Merchant Royal som uppges ha gått under med guld och silver till ett värda av 13 miljader svenska kronor. Pengar nog att finansiera sökandet på Columbus Santa Maria eller det svenskbyggda spökskeppet SS Baychimo. Dessa skepp och många fler ligger begravda på havets botten i väntan på att just du (Eller Ahmed Gabr) ska upptäcka dem.