Med en av Europas längsta kustremsor finns det ett oändligt antal båthamnar i Norge. Passerar man med egen båt eller segelbåt så är utbudet i det närmaste obegränsat för var man kan lägga till. Alla hamnar är dock inte så stora, i vissa kan det vara bra att kolla innan om det finns plats över natten. Norge är även ett ganska dyrt land i jämförelse med Sverige, och alla andra länder också för den delen, så det är bra att ha koll på priser och ställen innan man beger sig iväg.

Belägen på den norska kusten, en bit ovanför Oslo ungefär i höjd med Gävle med svenska mått mätt så ligger Norges och Skandinaviens största hamn, Bergen Harbour. Även huvudstaden Oslo har en båthamn med en imponerande längd på 13 kilometer.

Hurtigruten passerar

För de som gett sig ut på Hurtigruten och åkt längs den norska kusten så har man garanterat passerat Bergen och den stora hamnen. Här lägger många kryssningsfartyg till och släpper ut passagerarna för att gå genom de små gatorna i staden. Bergen som stad har cirka 275 000 invånare och är Norges näst största stad efter Oslo.

Staden är med på listan över UNESCO:s världsarv och är en av Norges största turistattraktioner. Omgivet av sju höga berg och med närheten till fjordarna är detta en given succé. Den omåttligt populära klippan Trolltunga ligger några timmars bilfärd bort.

Mycket i Bergen är kopplat till havet. Här finns ett fisketorg där man kan köpa massor av god fisk, en av Norges största utomhusmarknader. Här finns även att akvarium att besöka där man kan se pingviner, sjölejon och sälar bland mycket annat. Det finns också en färjelinje till Stavanger i södra Norge. Förutom att vara en hamn för båtar och kryssningsfartyg är det även här som den mesta av lasten från Norge går med containrar och lastfartyg. Med 55 miljoner ton last varje år är det den största hamnen för export i Skandinavien, före Göteborg. Även de hamnar som följer därefter ligger alla i Norge.

På gränsen till Ryssland

På gränsen till Ryssland
På gränsen till Ryssland

För som är ute och seglar på egen hand eller åker motorbåt längs den norska kusten finns det såklart ett stort utbud av hamnar att lägga till vid. Molde har ett flertal, liksom Sandefjord.

Längst upp i Norge, nästan i alla fall, ligger staden Tromsö. Det är norrut, riktigt norrut och till och med över den svenska gränsen, även mer norrut än den ryska staden Murmansk. Även här finns flera hamnar för den som vill ta sig riktigt norrut och se dramatiska landskap när längs den norska kusten.

Om vi återvänder till Hurtigruten och dess första stopp så börjar man i hamnen i Kirkenes. Denna hamn och by ligger precis på gränsen till Ryssland och är en väldigt liten by. 2018 uppgick befolkningen till blott 3 529 personer. Vintrarna är kalla men på somrarna är det riktigt vackert och väl värt ett besök för den som vill åka Norge runt längs kusten. Kristiansund, Ålesund, Molde, Bodo, Stamsund, Hammerfest och så vidare. Är det något det finns gott om i Norge så är det båthamnar att lägga till vid.